" Oxfordissa väitellyt Penttilä nousi julkisuuteen esittäessään vuoden 1990 alussa ensimmäisenä Suomessa Suomen ja Neuvostoliiton välisen YYA-sopimuksen romuttamista kylmän sodan viimeisenä jäänteenä.

Sen jälkeen Penttilä on kuulunut keskeisiin asiantuntijoihin ulko- ja turvallisuuspoliittisessa keskustelussa.

Penttilän mielestä EU:n uusi perussopimus, Lissabonin sopimus, kiirehtii ratkaisua Suomen ulkopoliittisen kaksoisjohtajuuden purkamisesta.

- Sopimus vahvistaa EU:n yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa ja tekee EU:n huippukokouksesta virallisen EU-instituution. Suomen perustuslain mukaan pääministeri on vastuussa EU-politiikasta. Kun sopimus astuu voimaan, Suomen presidentti ei enää nykyisen perustuslain vallitessa voi osallistua EU:n huippukokouksiin, Penttilä sanoo.

Turvallisuuspolitiikan puolella Suomen vaihtoehtona voi toki olla Penttilän mukaan pysyvä sotilaallinen liittoutumattomuus yhdistettynä pääministerivetoiseen ulkopolitiikkaan.

- Se selkeyttäisi Suomen ulkopoliittisen linjan ja ratkaisisi kaksoisjohtajuuteen liittyvän ongelman.

Penttilä myöntää, että kansan enemmistöllä ja ulkopolitiikan asiantuntijoilla on eri näkemys kaksoisjohtajuudesta.

- Kyseessä on eliitin ja kansan välinen kuilu. Mikäli ulkopolitiikan asiantuntijat eivät ota suomalaisessa keskustelussa vahvempaa roolia, on vaara, että huono hybridimalli jatkuu, Penttilä suoristaa.
Penttilä vaatii selkeyttä keskusteluun turvatakuista kansallisen turvallisuuden vuoksi. "  Risto E.J Penttilä - aiemmin kritisoin sinua , ja ovathan muutkin kritisoineet sinua " Nato-haukaksi " !  Mutta nyt Risto - sinä osuit naulan kantaan . Olen aivan samaa mieltä . Eteisessä lojuminen on kaikkein huonoin vaihtoehto ! Päätöksiä kehiin , kuin olis jo . Suunta tai toinen ? Risto on oikeassa .